04feb

Hoe maak je een app?

Hoe maak je een app? is een veel gestelde vraag van ondernemers die hun klanten willen voorzien van een app is. Aangezien het maken van apps nog relatief nieuw is voor veel bedrijven, in vergelijking bijvoorbeeld met het maken van een website, weten ze niet waar ze moeten beginnen.

De app moet zich onderscheiden van de vele apps die reeds bestaan en het liefst ook opvallen, zodat je app ook gebruikt gaat worden. Een goed idee is dus de basis om een app succesvol te maken!

En dat is jammer want er zijn veel mogelijkheden en het is niet zo moeilijk als je in eerste instantie zou denken om antwoord te vinden.

In het onderstaande artikel beantwoorden we de kernvraag; Hoe maak je een app? Maar geven we je ook inzicht in welke methode voor jouw de meest voor de hand liggend is. Er zijn namelijk diverse manier om tot een app te komen. Maar de juiste manier is voor iedereen verschillend.

Android, iOS of allebei

Maak je een app voor Android, voor iOS en voor mobiele telefoons en tablets? Want ieder device is verschillend. En veelal moet hier goed rekening mee worden gehouden. Er zijn verschillende besturingssystemen zoals Android, iOS (iPhone en iPad) en Windows. Android en iPhone domineren de markt. Windows heeft een steeds kleiner aandeel. Ons advies is daarom te investeren in een Android en een iOS app en Windows voorlopig te vergeten. Je kunt er ook voor kiezen om een webapp te maken. Dit is een applicatie die bereikbaar is via internet en hiervoor wordt meestal HTML5 als programmeertaal gebruikt.

Het voordeel van webapps is dat er maar één programmeertaal nodig is om ze goed te laten werken op alle platformen. Webapps kunnen echter niet in alle app-stores worden gezet. Daarnaast zijn webapps ook veel trager in gebruik dan native apps. Dit komt omdat er continu data via het mobiele netwerk verstuurd moet worden. Daardoor zijn webapps minder gebruiksvriendelijk. Ook mis je dan het voordeel van native apps die namelijk ook zonder internetverbinding gebruikt kunnen worden.

Het begint met een idee

Het ontwikkelen van iedere app start met een goed idee. Het idee van de app vormt de basis. Want wanneer je met een App start wil je ook dat het een succes wordt. Dus je idee moet goed uitgewerkt worden. Je doet het met een bepaalde reden, een doelstelling en deze moet je goed voor ogen houden.

De app moet zich onderscheiden van de vele apps die reeds bestaan en het liefst ook opvallen, zodat je app ook gebruikt gaat worden. Een goed idee is dus de basis om een app succesvol te maken!

Wanneer je het idee hebt uitgewerkt dan ga je dit idee ‘controleren’. Ga onderzoeken of er niet al een bestaande app is die hetzelfde doet. Het feit dat je er al een vergelijkbare app is betekent overigens niet dat er geen ruimte is voor jouw app. Het kan ook duiden op behoefte aan een dergelijke app en daarom juist de concurrentie aan te gaan met die app.

Heb je al bedacht wat voor app je wilt? Als je nog geen idee hebt, ga dit dan nu eerst bedenken. Als je al wel een idee hebt, dan is het nu tijd om te ‘controleren’ of dit een goed idee is.

Praat met mensen uit je doelgroep over je idee. Vraag wat men van je idee vind. Zie het als een soort marktonderzoek. Waardoor je een goed beeld krijgt van wat men vind van je te maken App.

 

Werk je idee verder uit

Ben je ervan overtuigd dat je een goed idee hebt? Dan ga je het idee verder uitwerken. Ga precies omschrijven hoe de app moet gaan werken.

Schrijf alles op wat in je op komt, ieder detail is belangrijk. Denk ook aan een naam voor je app. En zijn er bepaalde platformen extra belangrijk. Wordt de App voornamelijk op mobiele telefoons gebruikt of juist op Tablets. Ga je geld vragen voor de app of is de app gratis voor de gebruikers?

Na alle functionele zaken van je app ga je schetsen maken van de lay-out. Niet alleen de vormgeving van de homepage, maar ook de vervolgpagina’s van de app. En zelfs de details zoals iconen, buttons, etc. maken het geheel compleet. De vormgeving van de app en de functionaliteit van de app moeten samen worden ingevuld bij de technische realisatie. Heb je deze twee zaken goed omschreven dan kunnen we gaan werken aan de techniek.

Hoe maak je een app, technisch gezien.

Er zijn verschillende manieren om een app te (laten) maken. De juiste methode is voor iedereen verschillend en hangt af van tijd, geld en kennis. De keuze is voor iedereen verschillend. Er is niet een goede en slechte methode.

  • Optie 1: Zelf een app programmeren

Wanneer je de technische kennis hebt om een App te maken, dan kan je uiteraard zelf een app programmeren. Met behulp van de juiste programmeer taal kan je exact en tot in detail realiseren wat je wil.

Voordelen

  • Investeert initieel alleen tijd
  • Doe kennis op en leert wat er mogelijk is
  • Heb alles zelf in de hand

Nadelen

  • Het kost veel tijd
  • Je moet verschillende talen leren om zowel Android als iPhone te ondersteunen
  • Voor iPhone en iPad apps moet(!) je een Apple computer hebben
  • Als je eenmaal een app hebt gemaakt ontdek je dat je ook nog moet betalen om je app in de stores te plaatsen
  • Elke wijziging moet je opnieuw publiceren in de stores

Om eerlijk te zijn zou je waarschijnlijk dit artikel niet lezen wanneer je de benodigde kennis had om zelf een app te maken. En om nu speciaal voor één App te leren programmeren is tenzij je heel veel vrije tijd hebt ook niet echt realistisch.

  • Optie 2: Een app laten maken

Heb je niet zelf de kennis om een app te maken dan kan je dit uitbesteden aan een bedrijf dat hier veel ervaring mee heeft. Het eindresultaat is in principe hetzelfde als bij het zelf maken van een App met het verschil dat je zelf niets hoef te doen.

Helemaal niets doen is wellicht wat overdreven. Je moet wel het idee uitwerken. De app ontwikkelaar zet jouw idee om naar een app. Uiteraard zal een goede app ontwikkelaar je natuurlijk wel advies geven over bepaalde zaken.

Voor het laten maken van een applicatie heb je wel een budget nodig. De prijzen hiervoor variëren van enkele honderden euro’s tot vele duizenden euro’s. De prijs is onder andere afhankelijk van het type app, aantal functies en het design. Wil je een serieuze app laten maken dan moet je eigenlijk toch denken aan een budget tussen de € 3500,- en € 10.000,-

Voordelen

  • Maatwerk kan tot op de pixel nauwkeurig zijn
  • Je kunt alles uitbesteden (design, ontwikkeling, promotie)

Nadelen

  1. Flinke investering (denk aan duizenden euro’s, afhankelijk van je idee)
  2. Het duurt even voordat je iets kunt zien of testen
  3. Hoe goed en / of betrouwbaar is je app ontwikkelaar?
  4. Wil je Android én iPhone ondersteunen? Dat kost je 2 apps
  5. Wil je nog iets aanpassen of toevoegen? Uurtje factuurtje…

Elke wijziging moet je opnieuw publiceren in de stores

  • Optie 3: Gebruik software om je app zelf te maken

Er zijn diverse software pakketten te koop of te huur waarmee je met beperkte technische kennis apps kunt maken. Dit is eigenlijk een middenweg tussen alles zelf programmeren en alles uitbesteden. Met deze software oplossingen is het vaak mogelijk om d.m.v. het configureren i.p.v. programmeren een app te maken. Nog steeds moet je veel tijd besteden om tot een professionele app te komen, maar dit maakt het wel een stuk makkelijker.

Wanneer je kiest voor een online versie betaal je vaak een vast bedrag per maand. Er zijn ook wel gratis tools, maar in de praktijk kom je daar niet ver mee. Tenslotte wil je wel dat het een professionele app wordt die de uitstraling heeft die bedrijf verdiend.

Voordelen

  • Beperkte technische kennis nodig
  • Soms hoef je maar één app te ontwikkelen om zowel Android als iPhone te ondersteunen
  • Je hebt veel zelf in de hand

Nadelen

  • Investeringskosten van de software
  • Je bent gebonden aan de computer waarop je de software hebt geïnstalleerd
  • Voor iPhone en iPad apps moet(!) je een Apple computer hebben
  • Als je eenmaal een app hebt ontdek je dat je ook nog moet betalen om je app in de stores te plaatsen
  • Elke wijziging moet je opnieuw publiceren in de stores

 

Maak je app bekend bij het publiek?

Heb je de app gereed? Is hij helemaal klaar? Dan ben je dus nog niet klaar. Eigenlijk begint het dan pas. De app moet gepubliceerd worden in de app-stores en door middel van marketing moet de app gepromoot worden.. Want zonder de juiste promotie is de kans op succes namelijk heel klein.

Aanmelden bij de app-store

Het publiceren van een applicatie in de app-store werkt voor elk platform anders. Zo gaat het aanmelden voor de app-store van Apple heel anders dan voor Google Play. Ook heeft elke app-store regels waar jouw app aan moet voldoen voordat deze wordt gepubliceerd en er zijn kosten verbonden aan het aanmelden van een applicatie in de app-store.

Je kan natuurlijk ook de app-ontwikkelaar vragen om jou te helpen bij het aanmelden van de app in de diverse stores! Ook de verschillende software tools hebben soms handige functies die het makkelijker maken om apps aan te melden bij de app stores.

Promotie

Wanneer de app in de app-store staat is het tijd geworden om met de promotie van je app te starten. Meer hierover lees je in het artikel “Hoe promoot ik mijn app” .

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden graag al je vragen.

 

 

 

 

 

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button