Business Intelligence

Goede informatievoorziening is essentieel in iedere organisatie. Of het nu gaat om een miljoenenbedrijf met tientallen vestigingen of de kapperszaak op de hoek; iedere ondernemer wil weten hoe de zaken ervoor staan. Business Intelligence (BI) helpt daarbij.

BI is het proces waarbij gegevens (data) worden omgezet in beslissingsondersteunende informatie.
Gegevens zijn niet per definitie betekenisvol. Pas als ze met elkaar in verband zijn gebracht en op de juiste manier geïnterpreteerd, bieden ze waardevolle informatie. En dat is waar BI voor zorgt. Bedrijven die BI gebruiken om strategische beslissingen te nemen, doen het beter dan hun concurrenten!
Veel bedrijven vinden het lastig om uit de enorme hoeveelheid data waarover ze beschikken, de juiste informatie op het juiste moment boven tafel te krijgen en te gebruiken. Veel data zit ‘verstopt’ in geautomatiseerde processen, dus je moet weten waar je moet zoeken. Het doel van BI is om aanwezige data te vertalen naar informatie op basis waarvan je je onderneming stuurt.

Inzicht
Effectiviteit, efficiëntie, betere en snellere beslissingen zijn de belangrijkste voordelen van BI.
Gegevens moeten hiervoor worden verzameld, omgezet en/of geanalyseerd. ‘Business’, het eerste deel van het begrip, slaat op je zakelijke activiteiten. ‘Intelligence’ heeft betrekking op het feit dat de verkregen informatie beslissingsondersteunend moet zijn. Het gaat om informatie over klanten, de markt, concurrentie, in- en verkoopprocessen enz. Zo kun je verbanden leggen, trends zien en ontwikkelingen volgen.
Iedere organisatie moet praktische en strategische beslissingen nemen over financiële, ommerciële, logistieke of andere operationele processen in de bedrijfsvoering. Voor het nemen van die beslissingen is actuele en betrouwbare informatie noodzakelijk. De data waaruit je informatie kan halen, is niet altijd direct beschikbaar. Soms is het onduidelijk over
welke gegevens een organisatie beschikt en vaak is een groot deel van de gegevens ‘verstopt’ in verschillende softwareoplossingen. Business intelligence biedt hiervoor de alles-in-één oplossing: het verzamelen van de gegevens uit de verschillende systemen, het aanbieden van de tools om deze gegevens te verwerken, te interpreteren en te presenteren en het
opsporen en beschikbaar maken van verborgen gegevens. Met BI staat alle informatie die je nodig hebt om betere beslissingen te nemen bij elkaar op één plek. Toegankelijk waar en wanneer jij wil.

Datamining en datawarehousing
BI zorgt voor rapportages en analyses gebaseerd op gegevens die aanwezig zijn binnen en rondom je bedrijf. Denk daarbij aan gegevens vanuit je ERP software, je CRM systeem, je voorraadbeheer systeem, je document management oplossing en je financiële pakket.
Datamining is het proces waarbij de BI oplossing in deze systemen de gegevens vindt en verzamelt op een centrale plaats. Deze centrale plaats wordt het datawarehouse genoemd.
Dankzij datamining en datawarehousing beschik je dus over al je kennis in één systeem.
Alleen bij grote BI oplossingen wordt er ook daadwerkelijk een apart datawarehouse gebouwd. Bij moderne en kleinere BI oplossingen worden de benodigde gegevens doorlopend en direct (zonder tussenkomst van een datawarehouse) uit de verschillende
systemen gehaald.

BI helpt je op de volgende manieren:

  • Je neemt de juiste beslissingen, gebaseerd op de actuele situatie
  • Je hebt standaard dashboards voor specifieke branches en vakgebieden
  • Je hoeft niet langer rapportages in PowerPoint of Prezi te maken en bespaart tijd.
  • Je hebt toegang tot informatie op elk moment op elk apparaat
  • Je maakt efficiëntere analyses waarin alle bedrijfsgegevens worden gecombineerd

Ook voor kleine bedrijven
Je kunt de klantgerichtheid en winstgevendheid van je bedrijf verbeteren door de juiste business intelligence tools te gebruiken. BI kan je inzicht geven op welke markten je de sterkste positie kunt verwerven, het laat zien welk soort klanten je het meeste opleveren, het geeft inzicht in je concurrentiepositie en nog veel meer. Denk bijvoorbeeld ook aan de gevolgen van een tariefswijziging op je omzet en winst. Jarenlang werd BI geassocieerd met complexe projecten bij multinationals. Dat is veranderd. BI is steeds gemakkelijker om te gebruiken, ook voor kleine bedrijven. Zo biedt self service BI oplossingen die relatief eenvoudig zijn te implementeren. Eens geïnstalleerd heb je geen tussenkomst van externe partijen meer nodig.

Call Now Button